Over ons

                                                         Calico House, Vrijheidstraat 27, 2000 Antwerpen 03- 2336023

Op 11 november 1987 ben ik met mijn stofjes, boeken, latten, messen, matten etc, etc, vanuit La Hulpe naar Antwerpen gegaan. Ik was daarvoor al ruim 2 jaar bezig met mijn "winkeltje" dat indertijd voornamelijk een postorderbedrijf was. Dat speelde zich voornamelijk af in één kamer van ons huis in La Hulpe (Terhulpen), die tegelijk dienst deed als les-, demo- en verkoopruimte. Want, al was Calico Catalog een postorderbedrijf, in deze branche willen de mensen toch graag de stoffen zien, voelen en ruiken. Velen van u zullen het zich nog wel herinneren. Overal in huis lag stof, en niet alleen patchworkstof.

Het liep zó uit de hand dat we de knoop doorhakten om de zaak buitenshuis voort te zetten, toen we op een vroege zaterdagochtend uit bed werden gebeld. Eerst zochten we in Leuven, maar om dichter bij de Antwerpse en Nederlandse klanten te zitten hebben we verder gezocht tot we in Antwerpen heel toevallig op het adres Zand 1 terecht kwamen, waar we 20 jaar lang met veel plezier hebben gezeten.

 

Eind december 2007 hebben we deuren daar gesloten en ben ik met mijn boeltje naar huis getrokken. In ons huis in de Vrijheidstraat hebben we alles mooi ingericht en zijn we op 2 februari 2008 weer opengegaan. Iets minder vaak open, niet iedere zaterdag meer maar zeker niet met minder stoffen en enthousiasme. Op deze manier hoop ik nog jaren door te kunnen gaan en u te kunnen helpen.

 

Waarom maakt iemand van z'n hobby zijn beroep? Na mijn opleiding textiele werkvormen heb ik 2 jaar les gegeven. Toen mijn man in Amerika ging studeren, ben ik mee verhuisd en zou ik wel zien wat ik daar ging doen. Het eerste jaar heb ik wat lessen in kantklossen en weven gegeven en zag dan wel eens mensen met patchwork bezig, maar ach, dat zei me niet zo veel. Ik kende van mijn opleiding alleen de Engelse methode (rond kartonnetjes) en die sprak me (toen) niet echt aan.

Na een jaar verhuisden we en moest ik weer iets te doen vinden. In de buurt was een quilt- en kruissteek winkel en daar dacht ik wel iets te vinden. Ik naar binnen en men vroeg mij of ik kon borduren. Natuurlijk, wat een vraag, in die tijd had iedereen op school nog leren borduren. Ik ben voorbeelden gaan maken voor die winkel en ging soms helpen en na verloop van tijd kreeg ik steeds meer interesse in het patchworkgedeelte van de winkel. Nadat ik voor het eerst een mevrouw had geholpen met het kiezen van stoffen was ik overtuigd, dit is het, en zeker toen zij dol enthousiast terug kwam om het resultaat te laten zien. Ik begon aan mijn eerste quilt, een log cabin natuurlijk, en vanaf dat moment heb ik alle handwerktechnieken die ik had geleerd, laten vallen.

Na nog een jaar Amerika gingen we terug naar Nederland en moest ik weer opnieuw beginnen. Ik ben toen cursussen aan huis in St.Michielsgestel gaan geven. Na de volgende verhuis (naar België) ging ik door met les geven en liet dan vol trots al mijn spulletjes zien die ik in Amerika had verzameld. Na lieverlee kwam de vraag of ik voor die quiltmaterialen zou kunnen zorgen. Na enig aandringen van verschillende kanten ben ik er aan begonnen en dat resulteerde in mijn winkel ”CALICO HOUSE” waarin ik nog steeds met heel veel plezier werk. Een uit de hand gelopen hobby, die ik gelukkig nog steeds mijn hobby kan noemen.